Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde, ondiepe winkelhuizen in neoclassicistische stijl op de Oudaan, op de hoek met de Kleine Markt, opgetrokken in opdracht van de heer L. Carpentier naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1892. Carpentier liet eerder in 1892 door Krekel ook het aanpalende burgerhuis zijde Oudaan bouwen. De twee aanpalende panden zijde Kleine Markt horen niet bij het oorspronkelijke concept.

Hendrik Krekel was in Antwerpen als architect actief van de late jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder productief realiseerde hij een 150-tal bouwprojecten van één of meerdere nieuwbouwwoningen, verspreid over de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel, met een grote concentratie in de wijk Zuid. Het conventionele neoclassicisme dat hij daarbij doorgaans beoefende, wisselde hij af met ontwerpen in neo-Vlaamserenaissance-stijl. In de nieuw aangelegde Nationalestraat realiseerde hij tussen 1880 en 1898 in totaal een vijftiental bouwprojecten, waaronder markante hoekhuizen als “Nationale Leeuw” en "In den Zoeten Inval".

Afgeschuind hoek- en rijhuis van drie bouwlagen en in totaal negen traveeën onder zadeldak. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevels op een plint uit blauwe hardsteen; het hoekpand is vandaag gedecapeerd. Horizontale geleding door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, verticaal gevelritme door pilasters met schijnvoegen en paneelversiering. Het accent ligt op de afgeschuinde hoektravee, die wordt gemarkeerd door balkons met consoles en gietijzeren borstwering. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de tweede verdieping op individuele lekdrempels en onderdorpels. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op tandlijst en consoles. De oorspronkelijke, klassieke houten winkelpui is bewaard in het linker pand (nummer 4) en verbouwd in het hoekpand met de Kleine Markt (nummer 2).

• Stadsarchief Antwerpen, bouwaanvraag 1892#1485.