Teksten van Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5645

Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl ()

Geheel van twee gekoppelde, ondiepe winkelhuizen in neoclassicistische stijl op de Oudaan, op de hoek met de Kleine Markt, opgetrokken in opdracht van de heer L. Carpentier naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1892. Carpentier liet eerder in 1892 door Krekel ook het aanpalende burgerhuis zijde Oudaan bouwen. De twee aanpalende panden zijde Kleine Markt horen niet bij het oorspronkelijke concept.

Hendrik Krekel was in Antwerpen als architect actief van de late jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder productief realiseerde hij een 150-tal bouwprojecten van één of meerdere nieuwbouwwoningen, verspreid over de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel, met een grote concentratie in de wijk Zuid. Het conventionele neoclassicisme dat hij daarbij doorgaans beoefende, wisselde hij af met ontwerpen in neo-Vlaamserenaissance-stijl. In de nieuw aangelegde Nationalestraat realiseerde hij tussen 1880 en 1898 in totaal een vijftiental bouwprojecten, waaronder markante hoekhuizen als “Nationale Leeuw” en "In den Zoeten Inval".

Afgeschuind hoek- en rijhuis van drie bouwlagen en in totaal negen traveeën onder zadeldak. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevels op een plint uit blauwe hardsteen; het hoekpand is vandaag gedecapeerd. Horizontale geleding door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, verticaal gevelritme door pilasters met schijnvoegen en paneelversiering. Het accent ligt op de afgeschuinde hoektravee, die wordt gemarkeerd door balkons met consoles en gietijzeren borstwering. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de tweede verdieping op individuele lekdrempels en onderdorpels. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op tandlijst en consoles. De oorspronkelijke, klassieke houten winkelpui is bewaard in het linker pand (nummer 4) en verbouwd in het hoekpand met de Kleine Markt (nummer 2).

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwaanvraag 1892#1485.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203369 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis en rijhuizen ()

Hoek- en rijhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie bouwlagen. Verticaal geritmeerd door pilasters met schijnvoegen en paneelversiering. Accent op afgeschuinde hoek met twee balkons op diverse gegroefde consoles en afgesloten met gietijzeren leuning; horizontale belijning door middel van puilijst, kordons en kroonlijst. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, steunend op de doorgetrokken lekdrempels van de hoofdverdieping of de individuele onder dorpels met paneel van de derde verdieping. Begane grond met bewaarde neoclassicistische houten puivensters en rechthoekige deur in hardstenen omlijsting.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5645 (geraadpleegd op ).