Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer L. Carpentier naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1892. Carpentier liet later in 1892 door Krekel op de aanpalende percelen hoek Kleine Markt een geheel van twee gekoppelde winkelhuizen optrekken.

Hendrik Krekel was in Antwerpen als architect actief van de late jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder productief realiseerde hij een 150-tal bouwprojecten van één of meerdere nieuwbouwwoningen, verspreid over de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel, met een grote concentratie in de wijk Zuid. Het conventionele neoclassicisme dat hij daarbij doorgaans beoefende, wisselde hij af met ontwerpen in neo-Vlaamserenaissance-stijl. In de nieuw aangelegde Nationalestraat realiseerde hij tussen 1880 en 1898 in totaal een vijftiental bouwprojecten, waaronder markante hoekhuizen als “Nationale Leeuw” en "In den Zoeten Inval".

De rijwoning met dubbelhuisopstand, zes traveeën breed, omvat drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterd en beschilderd, met geblokte begane grond, rust de lijstgevel op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de twee middentraveeën, die worden gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en smeedijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met onderdorpel. Geriemde vensteromlijstingen op de begane grond en de eerste verdieping, die wordt geaccentueerd door gestrekte waterlijsten en lekdrempelconsoles; flankerende pilasters en een rozet op de latei op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, bewerkte fries en een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Portaal met bewaarde houten vleugeldeur in de linker travee; het benedenvenster van de eerste travee is recent verlaagd tot deur.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwaanvraag 1892#1065.