Villa Marie-José, Aline

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis zogenaamd "VILLA MARIE-JOSÉ, ALINE", zie inscriptie casement boven deur. Opgetrokken volgens kadaster circa 1929. In 2004 verbouwingswerken in interieur en aan de achterbouw zijde Moerasstraat.

Deels verhard voortuintje met lage bakstenen ommuring en fraai uitgewerkt gietijzeren hekken tussen pijlers. Enkelhuis van drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder mansardedak (leien/mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel op arduinen plint met verwerking van simili voor onder meer erker, penanten en omlijstingen. Brede venstertravee als zwak risaliet oplopend in in- en uitgezwenkte top van breed dakvenster bekroond door topstuk; voorts gemarkeerd door over begane grond en tweede bouwlaag doorgetrokken trapezoïdale erker onder opengewerkte balustrade. Smalle deurtravee bekroond met houten dakkapel onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en bolvormig topstuk. Houten gootlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen onder meer art-decogetint, namelijk met afgeschuinde bovenhoeken en voorzien van houtwerk met geometrische roedeverdeling in bovenlichten. Deels beglaasde deur met geometrisch uitgewerkt hekwerk; bovenlicht met afgeschuinde hoeken.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda