Appartementsgebouw

Beschrijving

Art-decogetint appartementsgebouwtje met garage aan de Oude Molenstraat, opgetrokken volgens kadaster circa 1936. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45.

Deels verhard voortuintje met lage bakstenen ommuring met leuning tussen pijlers. Hoekpand met drie bouwlagen en twee + vijf ongelijke traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel met parement van gele bakstenen (onder meer in streks metselverband) op arduinen plint; verwerking van granito onder meer voor omlopende puilijst en afgeronde penanten van erkers; donkere geglazuurde tegels voor doorgetrokken onderdorpels. Benadrukte hoek zie uitgewerkt als uitkragend rond torentje onder koepelvormige bekroning. Zijde Prinsenlaan venstertravee met oplopende trapezoïdale bow-window; zijde Oude Molenstraat brede penant met typische perforatie in de vorm van recht- en driehoeken. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Twee toegangsdeuren onder meer met afgeschuinde bovenhoeken (zijde Prinsenlaan); gelijkaardige kelderopeningen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nummers DW002358 en W/01956.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda