Appartementsgebouw

Gemeente Oostende

• Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw

is deel van de bescherming als monument Interbellumburgerhuizen en -appartementen met voortuinen

Beschrijving

Art-decogetint appartementsgebouwtje met garage aan de Oude Molenstraat, opgetrokken volgens kadaster circa 1936. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45.

Deels verhard voortuintje met lage bakstenen ommuring met leuning tussen pijlers. Hoekpand met drie bouwlagen en twee + vijf ongelijke traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel met parement van gele bakstenen (onder meer in streks metselverband) op arduinen plint; verwerking van granito onder meer voor omlopende puilijst en afgeronde penanten van erkers; donkere geglazuurde tegels voor doorgetrokken onderdorpels. Benadrukte hoek zie uitgewerkt als uitkragend rond torentje onder koepelvormige bekroning. Zijde Prinsenlaan venstertravee met oplopende trapezoïdale bow-window; zijde Oude Molenstraat brede penant met typische perforatie in de vorm van recht- en driehoeken. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Twee toegangsdeuren onder meer met afgeschuinde bovenhoeken (zijde Prinsenlaan); gelijkaardige kelderopeningen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nummers DW002358 en W/01956.

Auteurs: Callaert, Gonda; Delepiere, Anne Marie; Hooft, Elise & Kerrinckx, Hans