Kleinschalig appartementsgebouw

Gemeente Oostende

• Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kleinschalig appartementsgebouw

is deel van de bescherming als monument Interbellumburgerhuizen en -appartementen met voortuinen

Beschrijving

* Prinsenlaan nr. 19. Kleinschalig appartementsgebouwtje aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, opgetrokken volgens kadaster ca. 1933. Deel van interbellumensemble nrs. 2-11 en 13-45, beschermd als monument bij M.B. van 26/05/2005.
Deels verhard voortuintje met lage afgeronde ommuring in verzorgd baksteenmetselwerk aansluitend bij de achterliggende architectuur; buisleuning tussen pijlers. Enkelhuis van drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Verzorgde baksteenarchitectuur met typisch gebruik van getrapte, verticale en horizontale profielen; geblokte fries. Horizontaliserend vensterregister als trapezoïdale bow-window over de hele tweede bouwlaag; bekroond door opengewerkte balkonleuning. Nieuwe gootlijst. Bewaard houtwerk met typerende horizontaliserende roedeverdeling in bovenlichten. Deels beglaasde deur met fraai geometrisch uitgewerkt hekwerk.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002358 en W/01956.

Auteurs: Callaert, Gonda; Delepiere, Anne Marie; Hooft, Elise & Kerrinckx, Hans