Architectenwoning André-Louis Daniels

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Prinses Clementinaplein
Locatie Prinses Clementinaplein 58, Oostende (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Architectenwoning André-Louis Daniels

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Architectenwoning André-Louis Daniels met voortuintje

Deze bescherming is geldig sinds 26-05-2005.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

* Prinses Clementinaplein nr. 58. Eclectisch herenhuis met neo-empire-inslag met voorliggend tuintje, opgetrokken volgens kadaster ca. 1911 als eigen woning van de gekende architect A. Daniels (Oostende). Deze laat in 1948 het oorspronkelijk drieledig keldervenster links in het souterrain vervangen door een garage, waarbij ook het voortuintje wordt aangepast met o.m. nieuwe aanpalende muurtjes en betegeling. Beschermd als monument bij M.B. van 26/05/2005.
Enkelhuis, breedhuis met souterrain, twee bouwlagen en drie ongelijke traveeën onder mansardedak (nok evenwijdig met plein; leien). Houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Dakkapellen voorzien van vlakke vleugelstukken en gebogen kroonlijst, links met gestrekte uiteinden. Lijstgevel met parement van ivoorkleurige sierbaksteen op arduinen sokkelvormende onderbouw voorzien van bossage. Tevens gebruik van arduin voor horizontale banden, voluutvormige consoles onder balkon, omlijstingen rond muuropeningen, borstweringen, allen gedecoreerd met kastanjebladmotief; ook mascarons. Breed linkerrisaliet met in het souterrain opgenomen garage; voorts gemarkeerd door gietijzeren leuningen met gestileerde motieven aan bel-etagevenster en balkon; bovendorpel van deurvenster versierd met bladslinger tussen lauwerkransen en slinger in de hoeken; bredere dakkapel. Vaasbekroning op pijlers aan weerzijden van bel-etagevenster. Gelijkaardige doch eenvoudiger ijzeren leuningen aan vensters op bovenverdieping. Muuropeningen respectievelijk rond- en korfboogvormig in eerste bouwlaag, rechthoekig in tweede bouwlaag. Verzorgd schrijnwerk. Koetspoort in kwarthol geprofileerde omlijsting met dito versiering waarboven groot rondbogig bovenlicht; houtwerk in paneelvorm met o.m. medaillonmotief; deurkloppers. IJzeren voetkrabbers met bladmotief. Getraliede kelderopeningen. Voortuintje, deels betegeld, tussen ijzeren hek en arduinen postamenten.
Sobere gecementeerde en geschilderde achtergevel (Grensstraat) op arduinen plint; gemarkeerd door driezijdige erker waarin schrijnwerk met kleine roedeverdeling en decoratieve glas-in-loodvensters met florale motieven in rondbogige bovenlichten. Lager volume in het verlengde van de poortingang. Nieuwe dakvensters.
Interieur. Behouden indeling en opmerkelijk fraaie aankleding. De door een tongewelf afgedekte inkomhal leidt naar een trap die uitkomt op de hoger gelegen centrale traphal, van waaruit men de diverse vertrekken gelegen op de bel-etage kan betreden. Naar verluidt heeft hier de eigenaar-architect A. Daniels diverse interieurelementen geïntegreerd uit het oude (tweede) Kursaal (1875-1878) van Oostende naar ontwerp van architect F. Laureys (Oostende) en J. Naert (Brussel), verbouwd en uitgebreid tussen 1898-1907 door de Franse architect A. Chambon, m.n. houten slingertrap en de muurhoge kleurrijke schilderingen waarop idyllische en hoofse taferelen. Verder in de traphal o.m. bevloering in fraaie mozaïek; wandbekleding met florale motieven. Lijstwerk in stuc o.m. guirlandes, naar verluidt door Daniels naar model gemaakt zoals in het oude Kursaal. Plafond voorzien van grote centrale ovalen koepel in glas-in-lood met gestileerde florale motieven; stucwerk in de hoeken waarin verlichtingselementen. Groot venster met gelijkaardige decoratie in glas-in-lood. Fraai aangeklede vertrekken op de bel-etage met o.m. behouden marmeren schouwen, paneel- en lijstwerk aan de wanden, stucplafonds, parketvloeren (visgraat) en houtwerk van de binnendeuren, deels beglaasd en voorzien van grote roedeverdeling en rondbogige bovenlichten.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002353 en W/01952.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1892/5, 1896/35, 1907/34, 1911/25.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 212: Kadastrale Leggers, Oostende, artikels 29, 616, 1057, 1534, 1869.

Bron: Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Delepiere, Anne Marie; Hooft, Elise & Kerrinckx, Hans

Relaties

maakt deel uit van Prinses Clementinaplein

Prinses Clementinaplein (Oostende)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.