Appartementsgebouw Residentie Rogier Palace

Beschrijving

Zogenaamde "RESIDENTIE ROGIER PALACE", handels- en appartementsgebouw, type residentie, met inslag van de "Beaux-Arts"-stijl", naar ontwerp van architect Jean Gobin (Oostende) van circa 1927. Eén van de eerste hoogbouwen met appartementen te Oostende. In 1987 verbouwing van gelijkvloerse verdieping tot winkelruimte door de tijdelijke associatie Studio Antonio Citterio (Milaan) en Werner De Bondt (Antwerpen).

Vrij monumentaal pand afwijkend van de doorsnee-architectuur in de straat. Gevelopstand van vier traveeën, vier bouwlagen, entresol en een attiekverdieping; parement van simili. Oorspronkelijk meer gesloten begane grond, nu opengewerkt door middel van twee grote, tot beneden doorgetrokken korfbogige uitstalramen weerszijden behouden, centrale privé-deur. Sobere, functionele ingreep harmonieert met symmetrische opstand van geornamenteerde bovenbouw, verticaal geritmeerd door oplopende trapezoïdale bow-windows met bekronend gebogen fronton in hoektravee en gestapelde balkons van drielichten in middentravee; horizontale geleding door middel van gebogen puilijst, gekorniste cordon, kroonlijst op consoles, en attiek. Ornamenten in neo-Lodewijk XVI-stijl zie medaillons, festoenen, uitwerking van consoles, gietijzeren balkonleuningen en beglaasde ijzeren deur met bovenlicht. Sobere, gecementeerde achtergevel met uitgespaarde kleine terrassen.

Interieur. Oorspronkelijke indeling met twee gevelbrede appartementen per verdieping, respectievelijk één aan straat- en één aan achterzijde voor het personeel; tussen beiden, sas met dienstenlift; in 1951, opsplitsing in vier appartementen per verdieping. Bewaarde korfbogig overwelfde privé-gang getypeerd door similibepleistering en verrijkt met spiegels en festoenen; vloer van granito met mozaïekmotieven. Geeft via beglaasde deur uit op trappenhuis met centrale lift en conciërgerie links. Nieuwe personenlift (1991; veiligheidsredenen) vervangt de oorspronkelijke, naar verluidt voorzien van open schacht met ijzeren leuningen. Behouden trappen; betegelde plinten bovenaan met bloemmotieven; paliers per verdieping gemarkeerd door beglaasde ijzeren appartementsdeuren met grote roeden en uitgewerkte, koperen knoppen. Latere winkelruimten getuigen van een doordachte vormgeving in functie van de presentatie.

• VAN HOOFF D. e.a., Langs moderne (1945-heden) architectuur. Architectuurroutes in Nederland en België, Utrecht-Antwerpen, s.d., p. 232-233.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda