Burgerhuizen

Beschrijving

Nummers 71-73, neoclassicistisch getint samenstel uit het laatste kwart van de 19de eeuw; enkelhuizen met ondiep souterrain, drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, Vlaamse pannen). Beschilderde gecementeerde lijstgevels verlevendigd met imitatiebanden. Licht getoogde muuropeningen, op begane grond met sluitsteen, boven in geriemde omlijsting op doorgetrokken onderdorpels. Eenvoudig hoofdgestel onder meer met houten tandlijst. Nummer 71 getypeerd door buikige, ijzeren leuningen voor bel-etagevensters en balkons weerszijden en bovenop centrale trapezoïdale erker van hout. Deels beglaasde deuren met gestileerd gietijzeren hekje en bovenlicht.

Rechts, nummer 69 in aansluitende bouwtrant.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

Het linker pand (nummer 73) van het oorspronkelijk samenstel van twee burgerhuizen (nummers 71-73) werd gesloopt en vervangen door een appartementsgebouw.

Bij restauratie van nummer 71 is gebleken dat de gevel niet met cement maar met kalk is afgewerkt.

• Informatie verkregen van de eigenaars (10 oktober 2021).