Muziekconservatorium

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Muziekconservatorium

Beschrijving

Muziekconservatorium, zie opschrift van bas-reliëf met lier en bloemenrank boven hoofdingang; links aanpalende, voormalige directeurswoning (nummer 36). Vormt één scholencomplex met achterliggende Leopoldschool uitgevend Ieperstraat nummer 35; één bouwcampagne 1897-1899 naar plannen van lokale bouwtechnische diensten onder leiding van stadsingenieur Auguste Verraert (Oostende).

Straatvleugel met twee bouwlagen; enkelhuis van twee ongelijke traveeën + klassenvleugel van twaalf traveeën + hoofdgebouw van vier traveeën; pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat) gemarkeerd door hoge schoorstenen. Baksteenbouw met verwerking van arduin voor plint en onderdorpels. Lijstgevel op eerste bouwlaag geritmeerd door steunberen, op bovenverdieping door pilasters, allen opengewerkt met getralied spouwgat; twee poortrisalieten van één travee benadrukt door dakkapel met schoudergevel; breder poortrisaliet rechts van drie traveeën, met attiek en rondbogige bovenvensters voorzien van saterkop als sluitsteen; aan uitersten, trapkasten aangegeven door aansluitende drielichten. Voorts rechthoekige muuropeningen; oorspronkelijke ijzeren I-balken op arduinen imposten, nu vervangen door beton. Vernieuwd houtwerk.

Eenvoudig interieur. Inkom links: bronzen bas-reliëf "A LÉON RINSKOPF 1862-1915, CHEF D'ORCHESTRE DE 1891 À 1914, SES AMIS, SES ADMIRATEURS", gesigneerd P. Theunis, gedateerd 1921 en afkomstig uit het vooroorlogse Kursaal; dito bas-reliëf met profiel toondichter E. Lapon (1858-1901), gesigneerd O. De Clerck, gedateerd 1921 en afkomstig uit het Leopoldpark. Concertzaal: bronzen beeld van directeur G. Maes (1914-1976) door Livia Canestraro.

• HOSTYN N., Monumenten, beelden & gedenkplaten te Oostende XVII: het memoriaal Lapon in het muziekconservatorium - Romestraat, in De Plate, 1984, p. 88.
  • HOSTYN N., Monumenten, beelden & gedenkplaten te Oostende XIX: het memoriaal Léon Rinskopf in het Koninklijk Muziekconservatorium, in De Plate, 1984, p. 107.
  • HOSTYN N., Monumenten, beelden & gedenkplaten te Oostende XX: het memoriaal Georges Maes in het muziekconservatorium, in De Plate, 1984, p. 145.
  • HOSTYN N., Stedelijk Muziekconservatorium - Leopoldschool, in Open Monumentendag Oostende 19/09/1992, p. 29-30.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda