Burgerhuis ontworpen door Charles Pil

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis met art-nouveau-inslag, opgetrokken in 1905, zie datering in cartouche van tegeltableau, in plint gesigneerd door architect C. Pil (Oostende). Het pand wordt volgens kadaster op de plaats van een 19de-eeuws pand opgetrokken in opdracht van Eduard Pieters, herbergier te Oostende. In 1907 wordt het perceel vergroot en wordt een groot bijgebouw achter het woonhuis opgetrokken. In 1960 is er een grenswijziging met het naastliggend perceel.

Breedhuis, enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Lijstgevel met parement van witte en blauwe siertegels; sokkelvormende onderbouw van arduin; tevens gebruik van arduin voor doorlopende lijsten en dorpels. Kelderverdieping met grote, segmentboogvormige kelderopeningen. Houten gootlijst op klossen, onderbroken door tot boven de kroonlijst opgetrokken brede venstertravee, benadrukt door rechthoekig dakvenster gevat in volle rondboog onder hoog gebogen fronton met topstuk. Ter hoogte van de tweede bouwlaag driezijdige houten erker met bekronend balkon waaraan fraaie ijzeren leuning met art-nouveaumotieven; eenvoudiger ijzeren leuning aan venster bovenaan links. Veelkleurige tegeltableaus met gestileerde motieven in borstwering van erker en onder het dakvenster. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, laatstgenoemde onder rondboog. Grotendeels behouden verzorgd schrijnwerk van onder meer schuiframen met kleine roedeverdeling in bovenlichten; nieuw schrijnwerk (p.v.c.) in vensters van deurtravee. Nieuwe deur, deels beglaasd en van gestileerd hekwerk voorzien, ter vervanging van oorspronkelijke dubbele paneeldeur, waarboven getoogd bovenlicht met kleine roedeverdeling.

Interieur. Behouden indeling met eenvoudige aankleding. Traphal met zwart-witte marmeren vloer; wanden met tegellambrisering tot op de eerste verdieping, bestaande uit witte tegels waarboven fraaie kleurrijke bloemenfries in art-nouveaustijl; daarboven lijstwerk van stuc en plafonds verdeeld in velden; fraaie consoles met engelkopjes. Mooie houten trap naar bovenverdiepingen. Bel-etage met enfilade van achter elkaar gelegen salons waarin thans geïntegreerde keukentjes. Bewaard houtwerk van onder meer plankenvloeren en binnendeuren. Bewaarde witte marmeren schouwen en stucplafonds met eenvoudig lijstwerk en centraal roset.

• Afdeling Ruimteijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002353 en W/01952.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1883/5, 1906/10, 1908/10, 1960/10.
  • MEULEMEESTER J.L., Pil, Carolus (Charles) Ludovicus, in: Nationaal Biografisch Woordenboek, 15, 1996, p. 596-598.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda