Gebouwencomplex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gebouwencomplex

Beschrijving

Sint-Sebastiaanstraat nrs. 16-18. Gebouwencomplex naar verluidt behorend bij voormalige Stedelijke Meisjesschool "Louisa Maria" van het laatste kwart van de 19de eeuw (cf. Witte Nonnenstraat nr. 37). Later omgevormd tot de voormalige "DRUKKERIJ OMNIA - UITGEVERIJ EREL - COURRIER DE GAND - COURRIER DU LITTORAL ET DU BRUGES" cf. gevelopschriften (nr. 16), ontmoetingscentrum z.g. "De Regenboog" (nr. 16 A) en Sociaal Centrum (nr. 18).
Nr. 16 A: breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok loodrecht op straat) uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Gecementeerde en beschilderde puntgevel op arduinen plint; verticaal geritmeerd door kolossale pilasters waarop rondboogomlijsting per travee. Rechthoekige muuropeningen, in tweede bouwlaag met rondbogig bovenlicht waaiervormig uitgewerkt met naaf en spijkers. Arduinen onderdorpels. Vernieuwd schrijnwerk op begane grond; rechthoekige vleugeldeur met bovenlicht.
Nrs. 16 en 18: breedhuizen van resp. zes en vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Lijstgevels in aansluitende bouwtrant bij nr. 16 A doch met rechthoekige muuropeningen; nr. 16 verbouwd in 1956 door architect R. Meyer (Oostende). Nr. 18 met deels behouden houtwerk. Rechthoekige deur met bovenlicht.

STADSARCHIEF OOSTENDE, Bouwdossiers, Oostende, 1956/29.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

De nummers 16 tot 18 van de St.-Sebastiaansstraat hebben nooit deel uitgemaakt van de stedelijke Louise-Marie school van de Witte Nonnenstraat. Ze vormden een vrije middelbare school: de St.-Josephschool (in het Frans). Enkel het gedeelte dat later de drukkerij Omnia vormde werd door het decanaat verkocht.