Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Nummer 24, herenhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag met verhoogde begane grond onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat) uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en groen geschilderde lijstgevel met gebruik van arduin voor plint, onderdorpels en casementen. Geprofileerde houten gootlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen waarrond geriemde omlijsting met oren, doorgetrokken over penanten en in onderste bouwlaag voorzien van diamantkoppen. Smeedijzeren balustrades in bovenste bouwlaag. Deurtravee benadrukt door erker op voluutvormige geprofileerde consoles onder entablement met tandlijst en diamantkoppen. Rechthoekige deels beglaasde deur met gietijzeren hekjes en bovenlicht. Getraliede keldervensters. In plint ingewerkte voetkrabber.

Nummer 20 in aansluitende bouwtrant onder mansardedak (leien/pannen) met dakvensters onder driehoekig fronton; diamantkoppen als sluitstenen. Verbouwde begane grond.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda