Eclectische eenheidsbebouwing ontworpen door Charles Pil

Beschrijving

Eclectische eenheidsbebouwing in aansluiting met Adolf Buylstraat nummers 26-34 met art-nouveaustijlkenmerken, naar ontwerp van architect Charles Pil (Oostende) uit 1906.

Bestaande uit vijf winkelpanden in de Adolf Buylstraat en vier achterliggende woonhuizen, uitgevend op de Sint-Sebastiaanstraat. De vier achterliggende burgerwoningen in de Sint-Sebastiaanstraat zijn als het ware een soberder maar in materiaalgebruik en uitwerking even verzorgde pendant van de winkelpanden in de Adolf Buylstraat. Het betreft hier vier enkelhuizen in spiegelbeeldopstand; twee à drie traveeën en drie en een halve (nummers 25 en 31) en drie (nummers 27 en 29) bouwlagen, telkens op souterrain. Gebruik voor arduin aan de plinten en in doorlopende onder- en bovendorpels; verzorgde gevelparementen van witte en groene siertegels onder aflijnende kroonlijst, bewaard aan nummers 25 en 27. Bewaarde fraaie gietijzeren balkonleuningen. Diverse types van vensteropeningen, onder meer getoogd, rondbogig, hoefijzervormig en rechthoekig, ingeschreven onder een rondboog.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002135, W/01680, W/01777, W/01778 en W/01779.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda