Kerkje Sint-Rafaël

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkje Sint-Rafaël

Duinenstraat nr. 87. Kerkje Sint-Rafaël en Onze-Lieve-Vrouwekapel.
Aan de straat, Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1961. Witgeschilderde bakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat, tichelen); regionale inslag cf. steunberen oplopend in aandak met vlechtingen en rondbogige muuropeningen op afzaten. Bepleisterd interieur; overwelving door middel van tongewelf. Glas-in-loodramen met Mariale voorstellingen; inscripties: "Gift Yvonne de Croës/ Cor Westerduin Oostende (gesigneerd)".
Achterliggende Sint-Rafaëlkerk, in 1966 gebouwd als noodkerk. Plannen naar ontwerp van architect Vandemeulebroucke om een definitieve kerk te bouwen werden nooit gerealiseerd. Eenvoudig zaalkerkje onder laag zadeldak (nok loodrecht op straat) met daklantaarntje; houten betimmering. Eenvoudig portaal ten zuiden. Links aansluitende zaaltje onder plat dak (1982).
Interieur: haaks op de nokrichting oostelijk georiënteerde sobere kerkruimte; overspanning van de ruimte door middel van gelamineerde spanten met daartussenin houten betimmering.

VERBRUGGE J., Over de Sint-Rafaël parochie te Raversijde 1965-1984, in De Plate, februari 1998, p. 49-52.

Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans