erfgoedobject

Gekoppelde meergezinswoningen in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 5661   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5661

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde meergezinswoningen in eclectische stijl met art-nouveau-inslag, gebouwd in opdracht van Louise Penz-Goossens, naar een ontwerp door de aannemer Alphonse Huygens uit 1913. Van deze laatste zijn tot op heden geen andere realisaties bekend. Voltooid in 1914, bestond het vastgoedproject oorspronkelijk uit twee winkels, huurkwartieren en een pakhuis van drie bouwlagen met paardenstal achteraan op de binnenplaats. Deze wordt ontsloten door de centrale poort en een oorspronkelijk dubbel hoge doorrij.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat het complex vier bouwlagen onder een mansardedak (leien). De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door speklagen en ontlastingsbogen uit wit en bruin geglazuurde baksteen. Van blauwe hardsteen is gebruik gemaakt voor de geprofileerde plint, van witte natuursteen voor de vensterposten, waterlijsten, diamantkopsleutels, hoekblokken, lateien, lekdrempels en consoles. Kleurrijke mozaïekpanelen met een guirlandedecor in art-nouveaustijl, sieren de borstweringen, boogvelden en de fries. Symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het hoger opgetrokken middenrisaliet met jaarsteen "1914", dat uitmondt in een dakvenster met tuitgevel en sieranker. Dit laatste wordt op de begane grond gemarkeerd door een rondboogpoort met geblokte waterlijst (diamantkoppen), imposten en een markante mascaronsleutel (vrouwenhoofd); hogerop gebogen balkons met gebuikte ijzeren borstwering en tweelichten. Twee klassieke houten winkelpuien met zijportaal, pilasters en rolluikkast flankeren de poort. Brede korfbooglichten met waterlijst en diamantkoppen accentueren in de zijtraveeën op de eerste verdieping; hogerop rechthoekige vensters met getoogd boogveld en diamantkopsleutel. Een gebroken houten kroonlijst op klossen en consoles vormt de gevelbeëindiging. Fraaie houten poort met siersmeedwerk; de oorspronkelijk kleinere dakkapellen zijn vergroot.

Volgens de bouwplannen flankeren twee winkels met achterplaats en keuken de centrale doorrij naar het pakhuis met paardenstal op de binnenplaats. Ontsloten door de zijdelings ingeplante traphal, vormen de huurkwartieren op de bovenverdiepingen vermoedelijk tweekamerwoningen met keuken.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1913#4640.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gekoppelde meergezinswoningen in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5661 (Geraadpleegd op 11-12-2019)