Appartementsgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw

Beschrijving

Vrijstaand in de duinen gelegen appartementsgebouw, oorspronkelijk "American Home for Orphan Girls Sainte Suzanne". Als volume reeds aangeduid op de in 1911 bijgewerkte kaart van het Militair Cartografisch Instituut. Huidig gebouw van 1930 naar ontwerp van architecten A. Vanderstraeten (Leuven) en andere architect uit Braine le Comte (naam onleesbaar op bouwaanvraag); in 1949-1950 herstel van oorlogsschade naar ontwerp van architect L. Cammaerts (Wezenbeek-Oppem, gesigneerd in postament). Aan de Zeedijk, gecementeerde omheiningsbalken tussen postamenten. In de helling van de duinen, steektrap benadrukt door leeuwenbeelden, naar het symmetrisch opgevat modernistisch gebouw. Spel van volumes onder plat dak: hoofdvolume van drie traveeën en drie bouwlagen met uitspringende liftkoker, geflankeerd door lagere vooruitspringende volumes. Gecementeerd en roze beschilderd, niet-oorspronkelijk gevelparement; benadrukking van de inkompartij door middel van kubistisch uitgespaard risaliet en de lagere volumes door middel van lisenen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Balkons met recentere (?) balusterleuningen.

• Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, Middelkerke, 1930/ nr. B 29.
  • Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, Middelkerke, 1949/ nr. B 17.