Bunker uit de Tweede Wereldoorlog

Gemeente Oostende

is beschermd als monument Bunker Steunpunt Oostende Landfront

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bunker uit de Tweede Wereldoorlog

Typologiebunkers
DateringWO II

Beschrijving

Stationsstraat z.nr. Duitse schuilbunker of "Luftschutzbunker" uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen aan de spoorlijn Brugge-Oostende en achter de U.C.B.-vestiging. Bunkers met dit doeleinde werden in allerhande types gebouwd door de Duitsers, dit om burgers en arbeiders in steden, industriegebieden, havens en aan spoorwegen te beschermen tegen bombardementen. De betonnen bunker te Zandvoorde - eerder klein in vergelijking met dergelijke bunkers in Duitsland - heeft een zeer spits toelopend (schild)dak, dit met de bedoeling om er bommen te laten op afketsen. Rechthoekig grondplan, de deuren in de twee lange zijden geven toegang tot de éne kamer binnenin. De oorspronkelijke metalen deuren zijn bewaard.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. 2377.
JACOBS M., De Atlantikwall langs onze kust, in In de Steigers, 1999, 1, p. 22-26.
PHILIPPART F., LEYSEN E., Dossier Oostende: Halve Maan, Batterij Hundius, Simon Stevin Stichting, onuitgegeven nota, 5 dec. 1995.

Auteurs: Callaert, Gonda; Delepiere, Anne Marie; Hooft, Elise & Kerrinckx, Hans