Herberg In d'afspanninge

Voormalige herberg "In d'afspanninge".
Schuin tegenover de kerk, op nummer 46, is een 19de-eeuwse lage woning bewaard waarin van 1884 tot 1926 en ook later in de 20ste eeuw herberg "in d'afspanninge" was gevestigd (zie houten naambord op de gevel). Het volume aan de straatzijde is beschermd als monument.

Historiek

Op het Primitief kadasterplan van Zandvoorde (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is het lange, smalle perceel van de herberg nog niet bebouwd. In 1860 wordt een eerste volume ('huis') langs de weg gebouwd door een grondeigenaar uit Oudenburg, grosso modo overeenkomend met de huidige linker helft van de woning. In 1884 breidt de Zandvoordse herbergier Augustus Dujardin-Lingier de bestaande woning uit naar rechts, en bouwt er een bijkomend volume aan, waardoor het geheel overeenkomt met het huidige volume. Het huis zal vermoedelijk gedeeltelijk als woning, gedeeltelijk als herberg in gebruik zijn geweest. In 1926 splitsen zijn zonen (landbouwers) het gebouw op in twee woningen. Later kreeg het pand naar verluidt opnieuw de bestemming van herberg.

Beschrijving

Halfvrijstaande woning gelegen aan de straatzijde van een lang smal perceel, links een verharde oprit naar het achterliggende erf met onder meer lage bakstenen stalling onder zadeldak (nok evenwijdig met het huis), nieuwere loodsen en een boomgaard. De gebouwen op het erf worden niet op het kadasterplan weergegeven.

Aan de straat, huis van één bouwlaag en acht traveeën + twee voormalige staltraveeën links, gevat onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen). Beraapte voorgevel opengewerkt door middel van rechthoekige muuropeningen in een vlakke witgeschilderde omlijsting met bewaarde duimluiken. Opvallend is het goed bewaarde, verzorgde 19de-eeuwse witgeschilderde schrijnwerk van de ramen, met kruisindeling en schuiframen. Onder de hanggoot, een vlak gecementeerde puilijst, die geen opschrift meer draagt. Bakstenen zijgevel links, opengebroken door een recente vensteropening waarboven getoogde laaddeur. Achtergevel met twee aanbouwen, vlak gecementeerd. Aanbouw grenzend aan het belendend perceel bestaat uit voormalige stalletjes en opslagruimtes.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten & Landschappen, Archief nr. 1943.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kadastrale legger 207, Mutatieschetsen Zandvoorde 1860/33, 1884/15 en 1926/23.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda