Samenstel van arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Samenstel van drie arbeidershuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Stene

Beschrijving

Samenstel van drie lage arbeidershuisjes samengevoegd tot één woning uit de tweede helft van de 19de eeuw, met rechthoekig tuintje. Opgenomen in het beschermde dorpsgezicht van Stene. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843). Gekneld tussen de straat en het nieuwe gedeelte van het kerkhof. Gecementeerde en witgeschilderde enkelhuisjes op grijze plint, onder zadeldaken (nok loodrecht op straat, mechanische pannen). Twee links gelegen huisjes in één verhoogd bouwvolume (zie bouwnaad in de linkerpuntgevel), elk twee traveeën, in spiegelbeeld. Rechthoekige muuropeningen met luiken. Minder diep rechts gelegen huisje van drie traveeën, met hogere rechthoekige muuropeningen zonder luiken. Ertegenover, gecementeerde en witgeschilderde smalle stallingen onder zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen) met lage rechthoekige en getoogde muuropeningen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, DW602.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda