Noord Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Noord Hoeve

Beschrijving

"Noord Hoeve", volgens opschrift op ijzeren hek, vermoedelijk recente naamgeving. Hoeve aangeduid op de 19de-eeuwse kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (1876): volume met schuur anders georiënteerd. Gelegen tussen de Leemstraat en het Steenovengeleed. Hoeve met losse lage 19de-eeuwse bestanddelen van verankerde baksteen, onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rondom rechthoekig geasfalteerd erf met mestvaalt. Zijpuntgevels met schouderstukken, aandak en vlechtingen.

Erftoegang ten zuiden van het erf vanaf de Leemstraat, via ijzeren hek met bakstenen pijlers. Ten westen van het erf boerenhuis, van vijf onderkelderde traveeën + één deurtravee + vijf traveeën in aansluitend lager bouwvolume. Erfgevel van hoofdgebouw met rechte baksteenfries. Rechthoekige muuropeningen onder strek, bewaarde houten schuifkozijnen en -ramen en recente luiken. Kelderopeningen met houten tralies. Drie dakkapellen van gesinterde baksteen onder houten zadeldak. Blinde achtergevel, op latere deur na. Lager volume, vroeger vermoedelijk stallen, met rechthoekige vernieuwde muuropeningen onder strek. Achteraan moestuin.

Rechts aansluitend stal- en schuurvleugel, achteraan met aanbouwsels onder lessenaarsdak. Rechthoekige muuropeningen, uit het dak stekende laaddeur.

Ten zuiden van het boerenhuis, stal (nok evenwijdig met huis) met recent aanbouwsel onder lessenaarsdak. Rechthoekige recente muuropeningen, deur in rechterzijgevel. Linkerzijgevel witgekalkt, rechthoekig zoldervenster en nis met omlijsting van blauwe gesinterde baksteen voor beeldje van Madonna met kind.

Ten oosten van het erf dubbele dwarsschuur (nok evenwijdig met huis) met korfboogpoorten en aanbouwsels onder lessenaarsdak.
Rechterzijpuntgevel (naar de straat gericht), met jaarankers "1801", rond uilengat in de punt en vijf lichtgleuven.

Links aansluitend bij de schuur, onder lager dak, stal met vooraan aanbouwsel onder lessenaarsdak met golfplaten.

Haaks op de schuur, ten zuiden van het erf, bijgebouw (nok loodrecht op huis) met steunberen aan straatgevel en recente muuropeningen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

De stal ten zuiden van de boerenwoning is niet langer bewaard. Ook het ten noorden bij de boerenwoning aansluitende lagere bouwvolume van vijf traveeën en de stal- en schuurvleugel in het verlengde ervan, zijn gesloopt.

• Informatie verkregen van de stad Oostende (21 december 2022).
Auteurs: Jacobs, Els