Teksten van Cleyne Crauwel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5667

Cleyne Crauwel ()

Traditioneel breedhuis genaamd “Cleyne Crauwel”, van vier traveeën en twee bouwlagen onder een steil zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met klimmende dakkapellen, dat minstens opklimt tot de 16de eeuw. Uit analyse van de balkkoppen van de vier moerbalken (loodrecht op de straat) valt af te leiden dat het waarschijnlijk in oorsprong een overkragende houten gevelstructuur betrof, die later is versteend. Het pand is gesloopt voor nieuwbouw in 2007-2008.

Gecementeerde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegen, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers,. Aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen.

  • HENDRICKX M. 2008: Aanwijzingen voor een vroegere houten gevelstructuur in de Oudemansstraat 30-32, Infoblad Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en Geschiedenis 2008.4, 4-5.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Cleyne Crauwel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/311827 (geraadpleegd op ).


Traditioneel huis ()

Traditioneel breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een steil zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met klimmende dakkapellen, uit de 16de of de 17de eeuw. Gecementeerde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegen en smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Cleyne Crauwel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5667 (geraadpleegd op ).