Hoeve 't Boldershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Boldershof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Stene

Beschrijving

Hoeve, zogenaamd "'t Boldershof", volgens naambord: vermoedelijk recente naamgeving. Opgenomen binnen het dorpsgezicht van Stene.

Aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (1843), maar als veel kleiner volume dan het huidige gebouw. Gelegen in het zuidelijk gedeelte van de dorpskom, ten zuiden van de pastorie. Aan de straat gelegen, langgestrekte hoeve; witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint en zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse en mechanische pannen), afgewolfd boven de uiterste noordelijke travee van het woonhuis. Ten noorden, 19de-eeuws boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag, volledig verbouwde gevel; één bewaard rechthoekig venster met arduinen dorpel en luiken. Ten zuiden, aanleunende dwarsschuur, met typerende grote poorten, getoogd, rechthoekig en korfbogig; rechthoekige kleine vensters. Rechthoekige schuurpoort rechts met 19de-eeuwse hartmotieven in kerfsneetechniek; erboven laaddeur.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, DW602.
  • DE SMEDT H., Stene, een dorp in de stad, Stene, 1978, p. 67.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda