Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Heden halfvrijstaand burgerhuis in eclectische stijl, vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Enkelhuis van twee traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, mechanische pannen). Bakstenen gevel op arduinen sokkel en witgeschilderde gecementeerde plint, banden en ornamenten. Breed vensterrisaliet tussen hoekpilasters, uitlopend in afgeknotte puntgevel met gestrekte uiteinden, smalle deurtravee afgewerkt met houten kroonlijst en dakkapel. 18de-eeuws getinte versiering, onder meer festoenen, blinde cartouche, platgedrukte rozetten, palmet. Korfbogige vensters voor souterrain en bel-etage, rechthoekig twee- en drielicht op tweede verdieping, ovale oculus in geveltop. Spiegelboogdeur onder gestrekte waterlijst en getoogd bovenlicht. Verzorgd oorspronkelijk houtwerk, op bel-etage fenêtre à terre met gebogen tussendorpel en Frans balkon.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda