Villa en bijhorende loodsen

Beschrijving

Villa en bijhorende loodsen uit het interbellum, met art-deco-inslag, gebouwd voor de wijnhandelaars "Vandermeulen Frères Oostende" (zie opschriften gevel en dak van loodsen). Toegang via hek tussen bakstenen pijlers op witgeschilderde basis; afzonderlijk voetgangerspoortje met hek voor voetgangers.

Villa van drie traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder pannen schilddak met klimmende dakkapellen (nok evenwijdig met straat). Witgeschilderde baksteenbouw; plint met kelderopeningen. Centrale ingangspartij gemarkeerd door rondboogportiek met bordes, waarboven erker op art-decoconsole. Flankerende vensterrisalieten in puntgevels met hoeksteunberen; bow-windows op de begane grond, waarboven balkons. Rechthoekige muuropeningen, in geveltoppen achthoekige oculi. Vensters met deels bewaarde houten roedeverdeling en rolluikkasten op de benedenverdieping; glazen dubbele deur met houten roedeverdeling.

Vier identieke aan elkaar gebouwde loodsen onder zadeldak (nok loodrecht op straat), getypeerd door vrije interpretatie van een halsgevel. Witgeschilderde baksteenbouw met deels bewaarde korfboogpoorten en rechthoekige muuropeningen, onder meer laaddeur. In geveltop van derde loods wapenschild van Oostende met randschrift "VANDERMEULEN FRÈRES OOSTENDE". In bedaking opschrift door middel van zwarte pannen "VANDERMEULEN FRÈRES VINS".

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda