erfgoedobject

Neoclassicistisch winkelhuis met beeldengroep Heilige Familie

bouwkundig element
ID: 5668   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5668

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Oudemansstraat en Sint-Paulusplaats, volgens de bouwaanvraag uit 1865 opgetrokken in opdracht van Cornelius Van Gestel. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van zeven travee├źn omvat het afgeschuinde hoekhuis drie bouwlagen onder een zadeldak. Vandaag gecementeerd met een imitatie-parement, was de lijstgevel oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, met geriemde vensteromlijstingen en spiegels op de borstwering, op een hardstenen plint. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de symmetrische compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee. Deze wordt boven het winkelportaal gemarkeerd door een balkon op voluutconsoles, waarvan de ijzeren borstwering is vernieuwd. Registers van rechthoekige bovenvensters; de oorspronkelijk gekoppelde rondboogvitrines zijn verbouwd. Van het klassieke hoofdgestel rest slechts de houten kroonlijst met tandlijst.

In de tweede travee beeldengroep van de Heilige Familie of de Terugkeer uit Egypte, door de beeldhouwers Jan Baptist De Boeck en Jan Baptist Van Wint uit 1865. De gepolychromeerde beeldengroep uit witte natuursteen (Gobertange), werd hier geplaatst naar aanleiding van de wederopbouw van het pand. Hij vervangt een vermoedelijk gelijkaardige beeldengroep uit 1778, die wordt toegeschreven aan de beeldhouwer Walter Pompe. Maria, Jezus en Jozef, alle drie met metalen nimbus, staan opgesteld op een ingesnoerde sokkel, tegen een vergulde stralenkrans met de zinnebeeldige duif in het centrum, beschermd door een baldakijn. Het geheel werd in 2006 gerestaureerd door Dirk Lenaerts. Het baldakijn is afkomstig van een verwijderd Mariabeeld in de Keistraat; smeedijzeren lichtarm.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1865#210.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch winkelhuis met beeldengroep Heilige Familie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5668 (Geraadpleegd op 28-01-2020)