Langgestrekte hoeve 't Withof

Beschrijving

Hoeve " 't Withof" (recente naamgeving), gelegen ten westen van de Torhoutsesteenweg, achter de nieuwe handelscomplexen. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) als bestaande uit twee volumes, op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut uit het laatste kwart van de 19de eeuw slechts één gebouw. Langgestrekte 19de-eeuwse hoeve met onverhard erf. Erftoegang via lange onverharde oprit vanaf de Torhoutsesteenweg.

Witgekalkte en verankerde baksteenbouw op gepekte plint onder zadeldaken (Vlaamse pannen) met verspringende nokken, waaronder verschillende functies zijn geïncorporeerd. Ten westen, paardenstal van drie traveeën; aansluitend woonhuis van vier traveeën + één opkamertravee; koeienstal van vier traveeën onder hetzelfde dak als het woonhuis; verder ten oosten, onder lager dak de vroegere schuur met dichtgemetselde korfboogpoort; uiterst oostelijk gedeelte, tweeledig wagenhuis met korfboogpoorten en lage aanbouw onder lessenaarsdak als berghok.

Voor boerenhuis, smal koertje afgesloten door bakstenen muurtje. Rechthoekige houten schuiframen met kruisindeling en luiken, licht getoogde deur. Getoogde kelderopening met tralies; kelder met bakstenen tongewelf. Achter paardenstal en woonhuis, aanbouwsels onder lessenaarsdak. Stal met rechthoekige muuropeningen, bewaarde deur en laadluik. Wagenhuis met rechthoekige recente vensters, bewaarde getoogde deur en laadluik.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda