Basis- en Kleuterschool Afdeling Onze-Lieve-Vrouwecollege en zaal Vuurtoren

Beschrijving

Basis- en Kleuterschool Afdeling Onze-Lieve-Vrouwecollege en zaal "Vuurtoren". Tot in 1968, parochiale jongensschool gegroeid uit de kloosterschool, aanvankelijk met gemengd onderwijs, van de Zusters van Sint-Jozef opgericht in 1895 in de oude Vuurtorenwijk. 1908: bouw van een afzonderlijke jongensschool waarvan onderwijs vanaf 1912 verzorgd door de Broeders Van Dale, in 1924 opgevolgd door de Broeders van Liefde (tot 1949). Huidige school en feestzaal opgetrokken in 1930-1931 na de onteigening van de oorspronkelijke gebouwen in de oude Vuurtorenwijk.

Aan de straat, lage feestzaal met souterrain onder pannen zadeldak. Bakstenen gevelfront met accentuerend gebruik van simili en typerend verticaal accent door middel van oplopende posten van tweelichten; als het ware verlengstuk van de expressieve baksteenarchitectuur van het aanpalende hoekcomplex Jacob Besagestraat nummer 57-59/ Thomas Van Loostraat nummer 26-30. Achterliggende speelplaats met traditionele klasvleugel.

• DANGEZ H., Vrije school - Vuurtoren Oostende. 1895-1985, Oostende, 1985.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda