Stadsschool Dokter Eduard Moreaux en Electrisch vervormstation

Stadsschool Dokter Eduard Moreaux en "Electrisch vervormstation".

Eclectisch schoolcomplex tussen Schietbaan-, Thomas Van Loo-, en De Rudderstraat met samenstel conciërgewoning/ transformatiecabine aan de Voorhavenlaan; opgetrokken in 1930-1931 door aannemer Isidoor Lingier (Bredene) ter vervanging van de laat 19de-eeuwse stadsschool op de toen opgedoekte oude Vuurtorenwijk.

Schoolgebouwen van één à twee bouwlagen voornamelijk onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom twee ommuurde speelplaatsen. Baksteenbouw met verwerking van simili; arduinen plint. Lange gevels met typische, grote klasramen. Zijgevels uitgevend aan respectievelijk straten en uitgewerkt als tuitgevels met rondbogige en rechthoekige muurvakken, in aansluiting bij de soortgelijke gevel van de lage poortgebouwtjes aan Thomas Van Loo- en De Rudderstraat alwaar met stadswapen van Oostende in de geveltop. Zenitaal verlichte feest- en turnzaal.

Aan Voorhavenstraat, transformatiecabine met drie brede traveeën tussen twee enkelhuizen van twee ongelijke traveeën; spiegelbeeldschema. Middenpartij uitgewerkt als risaliet met borstwering en centraal fronton waarin stadswapen.

• DEMEY R., De opgang en de glorie van een stadsschool: de Dr. Ed. Moreauxschool, s.d., s.l.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda