Onze-Lieve-Vrouwcollege en klooster

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwcollege en klooster, complex gelegen tussen de Aartshertogstraat en de Rozenlaan, op perceel waar "MA CAMPAGNE", toeristische drankgelegenheid in cottagestijl stond. School met modernistische inslag van 1938 naar ontwerp van architect Henri Carbon (Gistel). Breed gebouw van vier traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, afgewerkt met gevelpannen. Rode baksteenbouw met arduin voor begane grond, omlijsting muuropeningen en doorlopende onderdorpels op eerste verdieping. Vooruitspringende poort- en deurrisaliet; centrale deurtravee geaccentueerd door driezijdig uitspringend trappenhuis boven dieperliggende deur. Rechthoekige muuropeningen; vensters begane grond met typerende ingediepte drielichten; op andere verdiepingen tweelichten, met getrapte profilering in poorttravee. Bewaard houtwerk. Klaslokalen van twee bouwlagen in aansluitende, vereenvoudigde bouwtrant.

CARREIN L., 100 jaar vrij onderwijs te Mariakerke, Oostende, 1995, p. 40.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda