Teksten van Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Burgerhuis in Louis-Philippestijl ()

Burgerhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1858 opgetrokken in opdracht van de heer A. Lemaire. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van opzet, is de opstand opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting. Inkomdeuren van voorhuis en achterhuis in de uiterste traveeën; de benedenvensters zijn verbouwd tot winkelraam. Bovenvensters met stucsleutels, op de eerste verdieping kordonvormende lekdrempels, op de tweede verdieping individuele lekdrempels op voluutconsoles. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuis ()

Rijhuis van vier traveeën drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in second empirestijl van 1858, echter met totaal aangepaste benedenverdieping (winkelpui). Bovenaan afgeronde rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen op de tweede bouwlaag voorzien van bijzonder rijkelijk uitgewerkte lekdrempels. Lekdrempels op consoles op de derde bouwlaag. Hoofdgestel, bestaande uit een smalle architraaf, een houten kroonlijst op tandlijst en weelderige, langgerekte consoles, waartussen casementen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1858, Modern Archief 20.109/1, dossier 29.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine