Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van vier burgerhuizen in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvragen uit 1872 opgetrokken in opdracht van de heer P. De Beukelaer. De eerste bouwaanvraag gold de drie volgens repeterend schema gekoppelde rechter panden met enkelhuisopstand, de tweede het bredere linker pand met dubbelhuisopstand. Het vastgoedproject werd uitgevoerd in 1873. De begane grond van de verschillende panden werd tussen 1882 en 1885 verbouwd tot klassieke houten winkelpuien, die omstreeks 1980 werden verwijderd. Recent gesloopt voor nieuwbouw.

Rijwoningen van drie en vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevels, samen veertien traveeën breed, rusten op een verbouwde pui. Rechthoekige vensters in vlakke omlijstingen op cordonvormende lekdrempels en onderdorpels. Klassiek hoofdgestel samengesteld uit een architraaf en een houten kroonlijst en tandlijst op voluutconsoles waartussen casementen.