Woning De Wispelaere

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Acacialaan
Locatie Acacialaan 6, Oostende (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Woning De Wispelaere

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlmodernisme
Dateringna WO II
Betrokken personen

Beschrijving

Acacialaan nr. 6. "Woning de Wispelaere", één van de laatste ontwerpen van architect G. Eysselinck (Oostende), uitgevoerd in 1952-1953. Rijwoning in de lijn van de Nieuwe Zakelijkheid van twee traveeën en twee bouwlagen boven hoog souterrain met garage, pannen zadeldak; bakstenen lijstgevel met beton voor luifel en balkon. Vertrekpunt van het plastische plan is centrale schouw en warmeluchtkoker, waardoor een diagonale lijn loopt. De schuine lijn krijgt uitdrukking in voor- en achtergevel, cf. bijnaam "Het scheef huis". Andere bijnaam "De Bunker", omwille van gesloten karakter van de voorgevel: schuin naar achter gedrukt gelijkvloers met luifel en balkon met buisleuning onder vooruitspringende trapruimte op verdieping met smal verticaal trapvensterregister; kleine rechthoekige muuropeningen. Geslotenheid in tegenstelling met open, naar zuiden gerichte achtergevel met terrassen en grote vensters. Bedoeld met plat dak, zadeldak om te beantwoorden aan B.P.A.-plan. Oorspronkelijke inwendige structuur bewaard; raamwerk vervangen met andere verdeling en profilering. Aankleding van het interieur en opmerkelijk uitgekiend vast meubilair is bijna volledig verdwenen.

STADSARCHIEF OOSTENDE, Bouwdossiers, Oostende, 1952/2.210.
DUBOIS M., De rijwoning in Vlaanderen, in Vlaanderen, jg. 45, januari-februari 1996, p. 91-92.

Bron: Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Delepiere, Anne Marie; Hooft, Elise & Kerrinckx, Hans

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Acacialaan

Acacialaan (Oostende)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.