Rioolgemaal I, waterzuiveringsstation

Beschrijving

"RIOOLGEMAAL I", waterzuiveringsstation van 1976 in opdracht van "WATERZUIVERINGSMAATSCHAPPIJ VAN HET KUSTBEKKEN", naar ontwerp van R. Vincart van studiebureau O. De Koninckx (Oostende). Complex van twee bouwlagen omgeven met lagere volumes onder plat dak, in vooruitstrevende vormgeving van die tijd. Betonnen structuur met bakstenen parementen en betonnen afboording van de bouwlagen, gelegen in tuin met twee bestrate wegen en met metalen omheining. Zuidgevel gesloten; andere doorbroken met typerende matte glasgordijnen; hoge beeldbepalende schoorstenen. Hoog centraal volume voor dieselzaal, gebouw volledig onderkelderd (zuigkelder en maalgangen).

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 2216.76.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda