De Gecroonde Swaen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Gecroonde Swaen

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Paardenmarkt en Boterhamstraat, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Hoekhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met insteek, onder een zadeldak (nok loodrecht op de Paardenmarkt, pannen).

Gecementeerde trapgevel van acht treden met een schouderstuk, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers L-vormige en met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel, venster met latei op kraagstenen in de geveltop; verbouwde pui. Vrijwel blinde zijgevel in de Boterhamstraat met twee bewaarde bolkozijnen van de insteek en twee dakvensters, één klimmend en één getrapt van vier treden met schouderstukken. De getrapte afwerking van zowel de voorgevel als het dakvenster werden recent gereconstrueerd.