Teksten van De Gecroonde Swaen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5673

De Gecroonde Swaen ()

Traditioneel diephuis op de hoek van Paardenmarkt en Boterhamstraat, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Hoekhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met insteek, onder een zadeldak (nok loodrecht op de Paardenmarkt, pannen).

Gecementeerde trapgevel van acht treden met een schouderstuk, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers L-vormige en met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel, venster met latei op kraagstenen in de geveltop; verbouwde pui. Vrijwel blinde zijgevel in de Boterhamstraat met twee bewaarde bolkozijnen van de insteek en twee dakvensters, één klimmend en één getrapt van vier treden met schouderstukken. De getrapte afwerking van zowel de voorgevel als het dakvenster werden recent gereconstrueerd.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Gecroonde Swaen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280712 (geraadpleegd op ).


De Gecroonde Swaen ()

Hoekhuis zogenoemd "de Gecoonde Swaen" van twee traveeën en twee bouwlagen met insteek (17de eeuw) onder een zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). dat minstens opklimt tot de . Hoekhuis Gecementeerde puntgevel met schouderstukken en aangepaste rechthoekige vensters. L-vormige en muurankers en ankers met krulspie. Vrijwel blinde zijgevel in de Boterhamstraat met twee bewaarde bolkozijnen van de insteek en twee dakvensters, één met zadeldakje en één klimmend.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Gecroonde Swaen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5673 (geraadpleegd op ).