Villa Florence

Beschrijving

"Villa Florence", villaatje in cottagestijl gebouwd in 1925 (zie jaartal in geveltop); gelegen in tuin afgezoomd door bakstenen muur met houten tuinhekje. Onregelmatig bakstenen volume van twee bouwlagen op gecementeerde plint, onder pannen schilddaken. Huis met pittoresk uitzicht, zie veelkleurig baksteengebruik, speelse tuitgevel met neo-Vlaamserenaissance-invloed, afgeronde hoek met ronde uitbouw aan voorgevel, erker met balkon. Getoogde vensters met strek en bewaard houtwerk. Daarnaast nummers 27 en 29, twee burgerhuizen uit 1935 grosso modo in dezelfde eclectische stijl. Nummer 29 "Marmoury" (zie opschrift), naam gevormd uit beginletters van de kinderen van de bouwheer; bakstenen huis met voortuintje gekenmerkt door vierkant torentje met spits tentdak, open onderste geleding als portaal. Nummer 27 "Clarté", gebouwd in 1935, bakstenen tuitgevel met gecementeerde banden en sterk vooruitspringende begane grond waarboven terras.

• DUFAIT F., In en om het kerkje van Ensor. O.L.Vrouw-Ter-Duinen, Mariakerke, Oostende, Brugge, 1998.
  • Eigenaars en gebruikers van de Albertmolen in Mariakerke, in De Plate, jg. 24, 1995, p. 62-64.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda