Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1855 opgetrokken in opdracht van Henri Claes. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, is de lijstgevel vandaag gecementeerd. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van oorspronkelijk omlijste, rechthoekige bovenvensters met lekdrempels, kordonvormend op de eerste, individueel op voluutconsoles op de tweede verdieping. Van het klassieke hoofdgestel rest de houten kroonlijst met tandlijst op uitgelengde voluutconsoles. Verbouwde pui, oorspronkelijk enkelhuisopstand met rechthoekige deur, vensters en plint.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuis ()

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) met bouwtoelating van 1855. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen. Houten kroonlijst met tandlijst op bewerkte voluutconsoles. Recente benedenverdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1855, Modern Archief 20.106/2, dossier 528.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine