Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel

Beschrijving

Traditioneel diephuis dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw, en volgens de bouwaanvraag uit 1880 tot zijn huidige vorm werd verbouwd in opdracht van de heer J. Neels-Van Den Elsacker. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). De neoclassicistische lijstgevel, oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, is vandaag gecementeerd. De oorspronkelijk klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement, is verbouwd. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters op kordonvormende lekdrempels, oorspronkelijk in geriemde omlijstingen. Van het klassieke hoofdgestel rest de houten kroonlijst op klossen en tandlijst.

Achtergevel: puntgevel met muurvlechtingen en duidelijke sporen van de vroegere bak- en zandsteenbouw. In de top rondboogluik in een natuurstenen omlijsting met verweerde sleutel en imposten; verder gedichte muuropeningen en aangepaste vensters.