Instituut Delcroix, Belgisch Zee-Instituut voor orthopedie

Beschrijving

"Belgisch Zee-Instituut voor orthopedie" (tweetalig opschrift met bronzen belettering), beter gekend als "Instituut Delcroix". Koperen plaat in inkom vermeldt voorgeschiedenis: "Gesticht in 1897 door Dr. Arm. Delcroix en de Eerw. Zuster Demeese, werd dit gebouw vernield in 1944. Heropgebouwd en pleichtig ingehuldigd op 8-VII-1954 in het bijzijn van H.M. Koningin Elisabeth…". Heropbouw gestart in 1945, naar ontwerp van architecten Adolphe en Max Masure (Brussel). U-vormig vrijstaand complex van zes bouwlagen onder plat dak waarop groot zonneterras; onderkelderde betonconstructie op arduinen sokkel, gevels bekleed met gele baksteen en afgeboord door licht vooruitspringende luifel. Centrale, geaccentueerde inkompartij met drie deuren langs Zeedijk waarboven terrassen. Voor- en noordoostelijke zijgevel gekenmerkt door de talrijke rechthoekige vensters en zijrisalieten met verticaal doorlopende glaspartij als traplicht. Andere gevels, gericht naar de zon, volledig ingenomen door kuurterrassen. Kelders gebruikt als opslagruimte, gelijkvloers met centrale inkomhal waarrond ontvangstfunctie en daarachter de "salle d'honneur", ten westen kapel en gymzaal, ten oosten praktijkruimtes van geneesheren. Op eerste verdieping slaapzalen en -kamers.

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1945/149.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda