Vrije jongensschool Ville de Bruxelles

Beschrijving

Zwitserlandstraat nr. 1/ Nieuwpoortsesteenweg. Voormalige vrije jongensschool "Ville de Bruxelles", gebouwd in 1924 naar ontwerp van A. Fobert. Hoekpand van zes traveeën + vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen mansardedak met dakvensters. Rode baksteenbouw met natuurstenen speklagen op arduinen plint. Lijstgevel met eenvoudig hoofdgestel, bestaande uit tegelfries, tand- en kroonlijst. Tweede bouwlaag met typerende gietijzeren balkonleuningen. Getoogde muuropeningen; strek met natuurstenen sluit- en aanzetstenen; vier blinde vensters op verdieping in Nieuwpoortsesteenweg; vernieuwd houtwerk.

CARREIN L., 100 jaar vrij onderwijs te Mariakerke, Oostende, 1995, p. 33-36.

Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans