Juwelier Cambron

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Juwelier Cambron

Beschrijving

Juwelier Cambron, met een winkelpui- en inrichting die uit 1965-68 dateert en de eerste realisatie is van architect bOb Van Reeth.

Historiek

De winkelpui en -inrichting van de horlogewinkel Cambron, in opdracht van winkeluitbater Willy Cambron, is de allereerste realisatie van architect bOb Van Reeth, destijds derdejaarsstudent architectuur. Zijn docent aan Sint-Lucas Brussel, Alfons Hoppenbrouwers, ondertekende het bouwplan, omdat hij zelf als student nog niet gemachtigd was. Het ontwerp dateert van 1965, de winkel opende in 1968.

Exterieur

Van Reeth verbouwde in opdracht van Cambron een diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, dat met een bouwtoelating voor de gevel van 1856 in opdracht van E. Delosrios werd gebouwd. Behalve de inrichting van de winkel in de jaren 1960, realiseerde Van Reeth in 1992 de verbouwing van het zadeldak als verdieping onder rondboogdak, ingericht als loft.

De woning heeft sindsdien een gecementeerde lijstgevel met rondboogvensters op de tweede bouwlaag en rechthoekige vensters op de derde bouwlaag, met ijzeren borstweringen. Achteraan verdween een verankerde tuitgevel met muurvlechtingen na de verbouwing van 1992 en werd geïntegreerd in het rondboogdak. De pui is net als het interieur volledig uitgevoerd in zichtbeton, met raamloze glasvlakken. De etalages bestaan uit twee volumes met in het midden de winkeldeur, die een klink heeft in de vorm van een horloge. Links naast de etalage bevindt zich een smalle toegangsdeur tot de woning. Boven de deur werd een betonnen kap voorzien die voor verluchting zorgt in de winkel.

Winkelinterieur

De winkel op de begane grond is nog geen 20m2 groot en heeft een mezzanine met een werkruimte. Achter de winkel bevindt zich de woonkamer en keuken van de woning. De tweede bouwlaag bevat een groot atelier waar klokken gerepareerd worden en herbergt eveneens de woonst van de winkeliers. In de winkel zijn de meeste elementen in zichtbeton uitgevoerd. De geïntegreerde toonbank werd gecombineerd met kiezelbeton. Op de toonbank is een losse glazen vitrine geplaatst. Aan de wanden hangen eenvoudige transparante kastjes met glazen legplanken.

De vloerbedekking is een combinatie van staalplaat en kiezelvloer. De zoldering bestaat uit houten latwerk. Een betonnen asymmetrische trap verbindt de winkelruimte en het kleine atelier op een mezzanine. De hoge deur naar het achterliggende woongedeelte is in hout en structuurglas. Om licht te trekken wordt het structuurglas herhaald in de gehele scheidingswand tussen winkel en woongedeelte. De verlichting werd in de loop der jaren aangepast.

• VAN DER SPEETEN G. 2013: 3X BOB. 'Zijn tijd ver vooruit', De Standaard, 8-9 juni, C4-C6.
  • S.N. 1970: Architektuur & Beeldende Kunsten, 37, december.