Appartementsgebouw Villa Marie

Gemeente Oostende

• Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw Villa Marie

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Ensemble interbellumwoningen

is deel van de bescherming als monument Ensemble van interbellumburgerhuizen en -appartementsgebouwen

Beschrijving

* Graaf de Smet de Naeyerlaan nr. 84. Z.g. "VILLA MARIE" (cf. gevelopschrift boven deur), appartementsgebouw/herenhuis met art-decovormgeving gebouwd in 1935. Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nrs. 52-56, 60-70, 74-80, 84-98, beschermd als monument bij M.B. van 26/05/2005.
Enkelhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Gele baksteenbouw met gecementeerde borstweringen en geveltop, op arduinen plint. Breed vensterrisaliet tussen hoekpilasters, gemarkeerd door doorlopende erker op consoles en uitlopend op gestileerde art-decogeveltop. Smalle deurtravee eveneens tussen hoekpilasters en met gelijkaardige, bescheidener bekroning. Lagere begane grond afgelijnd door betonnen band waarop erker rust. Art-decoversiering, cf. uitgewerkte geveltop, waarin vensters met typerende driezijdige lateien en fraai gestileerd gietijzeren balkonleuning. Rechthoekige muuropeningen met gecementeerde omlijsting; houtwerk vensters vervangen behalve op gelijkvloerse verdieping. Deur met mooi houtwerk; hekwerk en bovenlicht in dezelfde stijl als balkonleuning.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002358 en W/01956.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostende, 1935/97.