Herenhuis Villa Julia

Gemeente Oostende

• Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Villa Julia

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Ensemble interbellumwoningen

is deel van de bescherming als monument Ensemble van interbellumburgerhuizen en -appartementsgebouwen

Beschrijving

* Graaf de Smet de Naeyerlaan nr. 86. Z.g. "VILLA JULIA", herenhuis van 1930 naar ontwerp van architect A. Raoux (Oostende) (cf. inscriptie plint) in historiserende stijl. Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nrs. 52-56, 60-70, 74-80, 84-98, beschermd als monument bij M.B. van 26/05/2005.
Enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder pannen zadeldak; venstertraveeën lopen uit in halsgevel met reliëf van een visser en een boot, geflankeerd door vissen, kroonlijst boven deurtraveeën. Rode baksteenbouw op arduinen plint met gecementeerde accenten voor belijning van de gevel met kordonlijst boven begane grond en met zijranden. Vensterrisaliet benadrukt door gecementeerde erker op eerste verdieping waarop balkon. Getoogde muuropeningen in verticaal doorlopende vensteromlijstingen met oren, tweelichten in vensterrisaliet, rondboogdeur.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002358 en W/01956.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostende, 1930/83.