Appartementsgebouwen Zonneweelde en Huize Boschzicht

Gemeente Oostende

• Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Appartementsgebouwen Zonneweelde en Huize Boschzicht

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Ensemble interbellumwoningen

is deel van de bescherming als monument Ensemble van interbellumburgerhuizen en -appartementsgebouwen

Beschrijving

* Graaf de Smet de Naeyerlaan nrs. 92-94. Z.g. "ZONNEWEELDE" en "HUIZE BOSCHZICHT" (cf. naam bij inkompartij), appartementsgebouwen van 1933 naar ontwerp van architect A. Schaap (Oostende), uitgevoerd door resp. de aannemers Decuypere en Cie. (Eernegem) en F. Cys (cf. inscriptie in plint). Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nrs. 52-56, 60-70, 74-80, 84-98, beschermd als monument bij M.B. van 26/05/2005.
Appartementsgebouwen van twee traveeën en vier bouwlagen, nr. 92 met plat dak, nr. 94 onder zadeldak (nok evenwijdig met straat). Rode en bruine baksteenbouw op arduinen plinten met gele faiencetegels voor afwerking van de balkons. Naar analogie met de bedaking verschillende stijl: nr. 92 meer modernistisch, cf. horizontale, doorlopende balkons met buisleuningen, inspringende deuren met afgeronde deurpost en weglaten van versiering; nr. 94 art-decogetint, cf. verticaliteit door driezijdige, doorlopende erkers waarboven balkon in venstertraveeën en deurtraveeën met deurvensters waarvoor tweezijdige borstweringen; tegelvelden en console van erker versierd met gecementeerde gestileerde plantaardige motieven. Kenmerkende dieperliggende art-deco-inkomdeuren met fraai smeedijzeren traliewerk met gestileerde landschapsmotieven. Rechthoekige muuropeningen, houtwerk deels bewaard.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002358 en W/01956.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostende, 1933/29.