Appartementsgebouw Compas

Beschrijving

Zogenaamd "COMPAS", art-deco-appartementsgebouw gebouwd in 1930 naar ontwerp van architect A. Vereecke (Middelkerke) en uitgevoerd door aannemer D. Coppens (Middelkerke) (zie inscriptie plint). Onderdeel van interbellumensemble Graaf de Smet de Naeyerlaan nummers 52-56, 60-70, 74-80, 84-98.

Hoekgebouw bij de Graaf de Smet de Naeyerbrug; ontwerp aangepast aan groot niveauverschil tussen de twee straten: begane grond en eerste verdieping in de Slachthuiskaai zijn in de voorgevel respectievelijk kelder en souterrain. Voorgevel van twee traveeën en souterrain + drie bouwlagen, zijgevel bestaat uit twee traveeën, onderbouw en vier bouwlagen; het geheel onder plat dak met sterk uitspringende kroonlijst; in Slachthuiskaai lagere aanbouw van één travee en vier bouwlagen onder apart plat dak. Betonskelet; venster- en poorttraveeën gecementeerd en geaccentueerd door driezijdige erkers, doorlopend tot boven kroonlijst; deurtraveeën vlak aangekleed met geglazuurde witte baksteen, waarin dieperliggende velden voor muuropeningen. Gecementeerde plint; in Slachthuiskaai gecementeerde dieperliggende onderbouw met diensttoegangen als begane grond. Inkompartij in voorgevel benadrukt door betonnen zuilen en luifel. Rechthoekige muuropeningen, behalve voor inkomtraveeën overal drielichten; borstweringen versierd met art-deco-figuren; bewaard houtwerk, bovenlicht met roedeverdeling waarin glas-in-loodraampje.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnummers DW002358 en W/01956.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostende, 1930/83.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda