Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5680

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1904 opgetrokken in opdracht van de huisschilder en verfhandelaar P. Wirtz, die minstens sinds 1871 op dit adres gevestigd was. De winkelpui die hij in 1889 in het bestaande pand had laten aanbrengen werd in de nieuwbouw geïntegreerd. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een verbouwde winkelpui, oorspronkelijk (1889) van het klassieke type met middenportaal en privé-inkom, pilasters en entablement. Geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie van de bovenbouw de klemtoon op het geblokte middenrisaliet. Dit laatste wordt op de tweede verdieping gemarkeerd door een Frans balkon met gebuikte gietijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met pilasters en driehoekig fronton geflankeerd door zinken oeils-de-boeuf. Het houten schrijnwerk van de bovenvensters en de stangvormige ijzeren parapetten van de tweede verdieping zijn bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1904#9, 1889#1540.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280805 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (roofing) waarin een dakkapel met driehoekig fronton en bolornament geflankeerd door oeils-de-boeuf, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met middentravee gemarkeerd door geblokte pilasters en een gebombeerde balkonleuning. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen, met grillig beloop op tweede verdieping.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5680 (geraadpleegd op ).