Winkelhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag op de hoek van Paardenmarkt en Nieuwe Gang, gebouwd in opdracht van Jules Vandervoordt, naar een ontwerp door de architect Eugène Dieltiëns uit 1893.

Het bescheiden handelspand behoort tot het rijpe oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging, en die als architect actief was tot 1923. Tijdens de laatste twee decennia van de 19de eeuw bracht hij een conventionele productie van voornamelijk burgerhuizen in neoclassicistische stijl tot stand. Vanaf de vroege jaren 1900 ontwierp hij zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in beaux-artsstijl met een decor ontleend aan régence en rococo.

Met een gevelbreedte van één bij twee traveeën, omvat het smalle hoekhuis drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De lijstgevels hebben een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, op een plint uit blauwe hardsteen. Speklagen, kordonvormende lekdrempels, diamantkoppen en sluitstenen uit witte natuursteen verlevendigen de voorgevel. Horizontaal geleed, is deze opgebouwd uit een rechthoekige pui en brede bovenvensters, overspannen door een I-balk met rozetten en een ontlastingsboog met sluitstenen. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; oorspronkelijk houten dakkapel met driehoekig fronton. Verbouwde winkelpui en vernieuwd schrijnwerk.

Op hoekpenant neogotisch Onze-Lieve-Vrouwebeeld opgericht in 1894 ter vervanging van een ouder beeld uit 1763. De madonna met kind op linkerarm staande op een sokkel, wordt beschermd door een baldakijn. De beeldhouwer van het geheel uitgevoerd in witte natuursteen is onbekend.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1893#1516; foto FOTO-OF#6839.