Zeeaquarium

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zeeaquarium

Beschrijving

Zeeaquarium, in 1977 ondergebracht in voormalige garnaalmarkt op de Visserskaai, gebouwd in 1957-1958 door architect en stadsingenieur Arnold De Vos (zie gedenkteken). Eerste zeeaquarium in Oostende gesticht in 1894 in de Van Iseghemlaan. Betonconstructie van twee bouwlagen onder plat dak, nog aanleunend bij de internationale stijl. Gekenmerkt door horizontaliserende elementen, zie omlopende luifel boven de begane grond en vensterbanden met horizontale indeling (van beton aan buitenkant, binnen van hout). Wapen van Oostende door August Michiels in bovenhoek van zuidgevel.

Interieur met twee trappen links en rechts naar de galerij toe.

• SMISSAERT E., Het eerste zee-aquarium te Oostende. Een terugblik (1894-tot 1914), in De Plate, 1994, p. 181-206.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda