erfgoedobject

Controlegebouw der Car-ferry

bouwkundig element
ID
56824
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56824

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig "Controlegebouw der Car-ferry" aan de Natiënkaai, thans kaai-, officier- en inschepinggebouw, naar ontwerp van architect van Bruggen en Wegen J. De Jong van 1938, in de trant van de nieuwe zakelijkheid.

Langwerpig gebouw van één à twee bouwlagen onder plat dak met daklantaarns van glasbeton. Betonskelet met witte bakstenen wanden; bij verregaande verbouwingen in de jaren 1960 onder leiding van architect Hendrik De Nijs (Brugge) voorzien van nieuwe gevelbekleding. Gebouw gedomineerd door "tijtoren", waarop een synoptische schaal aangebracht wordt met automatische aanduiding van de waterstand via speciale verlichting; bovenaan de toren, vlaggenmast en grote driezijdige klok, laatstgenoemde weggehaald bij herstellingswerken na de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk voorgevel met belettering "OOSTENDE-DOVER-ISTAMBUL". Op het gelijkvloers zijn wachtzalen, toiletten, een krantenwinkeltje, automobielclubs, zeevaartpolitie, toldiensten en ticketcontrole gevestigd, met aan de voorzijde over bijna de hele gevellengte een overdekte ruimte voor auto's, verdeeld in drie rijvakken en afgedekt met betonnen luifel waarop terras. Op de eerste verdieping een wachtruimte met balkon aan de havengeulzijde. Men had voorzien dat passagiers konden inschepen via het terras of via het balkon van de eerste verdieping. In de kaaimuur was er een nis voorzien waarin een hydraulische landingsbrug zou worden gemonteerd; hij is evenwel nooit besteld.

  • LOGGHE F., Het Hazegras. De verloren rijkdom van een wijk. Een greep uit de geschiedenis, Oostende, 1999, p. 35.

Bron: CALLAERT G., DELEPIERE A.-M., HOOFT E., KERRINCKX H. & VANNESTE P. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Controlegebouw der Car-ferry [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/56824 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.